BIT ĆEMO PRVACI SVIJETA

U kina 26. ožujka dolazi film BIT ĆEMO PRVACI SVIJETA posvećen nas­tanku jugoslavenske škole košarke koju su osnovali Nebojša Popović (Strahinja Blažić), Borislav Stanković (Aleksandar Radojičić), Radomir Šaper (Miloš Biković) i  Aleksandar Nikolić (Marko Janketić).  Centralni događaj finalna je utakmica na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine, između timova Jugoslavije i Sjedinjenih Američkih Država. Kroz portret glavnog lika Nebojše Popovića pratimo životni put entuzijasta koji su svojim profesionalizmom, idejama i naporima ostvarili svoj san – prvu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu, uz ogromnu pomoć istomišljenika iz svih krajeva bivše zemlje.

Radnja je smještena u dva različita vremenska perioda, u sadašnjost (1970. godinu) i u sjećanja glavnog lika. Priča počinje sa Drugim svjetskim ratom i nastavlja se u komunističkoj državi u kojoj jedino u košarci četvorica prija­telja pronalaze mjesto lišeno politike. Istovremeno pratimo i igrače koji se pripremaju za finalni meč. Najbolji igrač Jugoslavije, legendarni Radivoj Korać (Dejan Dedić), poginuo je godinu dana prije utakmice, a glavni igrač i kapetan tima, Ivo Daneu (Jure Henigman), je povrijeđen, tako da su nositelji  igre mlađi igrači poput  Petra Skansija (Robert Kurbaša),  Kreši­mira Ćosića (Krešimir Petar Ćosić) i Nikole Plećaša (Goran Bogdan) koji će kasnije biti asovi međunarodne košarke. Nebojša Popović, sada u svojim četrdesetima, dolazi u Ljubljanu na finalni trijumf vjere koju je njegovao dvadeset i pet godina, još od kad je košarku igrao u vojničkim čizmama ili čak bez ikakve obuće.

Na kocki su ogromna očekivanja cijele nacije, uključujući i političkog vodstva zemlje, a  23. svibnja 1970. dan je kada je državni tim Jugoslavije konačno osvojio svoju prvu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani poslije niza srebrnih odličja. Pobjeda nad Amerikancima je puno više od sportske pobjede. Jugoslavija trijumfira u ekstazi zajedništva i patriotizma. Cijela zemlja je u transu. Predsjednik Tito (Lazar Ristovski) je zadovoljan.

Ovu nevjerojatnu stvarnu priču o nestvarnim ljudima režirao je Darko Ba­jić, scenarij je napisao Nebojša Romčević u suradnji s Gordanom Mihićem i Ognjenom Sviličićem, a po ideji  Zvonimira Šimuneca. Pro­ducent filma BIT ĆEMO PRVACI SVIJETA je  Intermedia Network ko­ja stoji iza  najgledanije regionalne filmske i TV sage Montevideo.

Službeni trailer filma možete pogledati na linku: