HITLER UKRAO, CLOONEY VRAĆA

CSTV_monuments_men

Oduvijek su pobjedničke vojske tretirale umjetnine gubitnika kao ratni pli­jen.  No nitko nije bio spreman za pustošenje koje su proveli nacisti koji su oteli milijune umjetnina na svome pohodu preko Europe. Adolf Hitler bio je veliki poklonik umjetnosti. Kao frustrirani umjetnik kojeg je dvaput odbila Bečke akademija, sanjao je o preobrazbi svog omiljenog grada Linza u Austriji u super-grad sa Führermuseumom u kojem bi se nalazila sva najveća svjetska umjetnička djela od slika i skulptura do tapiserija i posuđa. Reichsmarschall Hermann Göring bio je glavni u pribavljanju europskih umjetnina pri čemu je i sebi prisvojio nemali broj umjetničkih djela. Ra­zmjeri pljačke bili su nezamislivi: više od pet milijuna europskih remek-djela postalo je nacistički plijen.  Deseci tisuća radova najvećih majstora i kolekcija klasične umjetnosti (među kojima su se nalazila i djela Michelan­gela, Leonarda da Vincija, Rembrandta, Vermeera…)  završila su u njihovim rukama.

Kad je glas o otimačini i uništenju crkava, muzeja i ostalih spomenika došao do Amerike, vodeći ljudi američke umjetničke zajednice odlučili su spasiti kulturnu povijest zapadnog svijeta. Svoj su plan iznijeli predsjedniku Fran­klinu D. Rooseveltu uz čiju je pomoć osnovana Američka komisija za zaš­titu i spas umjetničkih i povijesnih spomenika Europe. Dio te komisije bila je i MFAA grupa koja je oformila i odred o kojem je riječ u novom filmu redatelja Georgea Clooneya.

 
Snimljen na temelju istinite priče o najvećem lovu na blago u povijes­ti,  ODRED ZA BAŠTINU je akcijska drama o sedam ljubitelja umjetnosti nesposobnih za vojnu službu koji su pred kraj Drugog svjetskog rata otišli na prvu liniju fronte kako bi pronašli i spasili šest milijuna umjetnina koje su nacisti pokrali širom Evrope. Iako je ODRED ZA BAŠTINU imao podršku predsjednika Roosevelta  i generala Eisenhowera,  trebalo je umjetnine zaš­tititi i od samog nadiranja saveznika, jer  bilo je to vrijeme kada je sve let­jelo u zrak…  

Ova priča čak i nije završila 1945., jer i danas se traga za nestalim umjetni­nama. Nedostaju tisuće djela. Postoje platna koja krase tuđe zidove ili su dio raznih kolekcija, a da nitko ne zna da se tamo nalaze. Stoga ni ne čudi što Clooneyevom pozivu (koji je ujedno i  glavni glumac te koscenarist film) nisu odoljele ni najjače hollywoodske i europske glumačke sna­ge: Matt Damon, Cate Blanchett, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Hugh Bonneville i Dimitri Leonidas.

 

Više o ovoj zanimljivoj i napetoj priči saznajte klikom na trailer te u CineStar kinima u kojima ODRED ZA BAŠTINU igra od 20. veljače:

http://youtu.be/Ct6Q8TTVAX4