JULIA ROBERTS U NOVOM KINO HITU – ČUDO

Temeljeno na bestseleru New York Timesa, Čudo je nevjerojatna inspirativna priča o Augustu Pullmanu, desetogodišnjem dječaku s teškim genetskim poremećajem zbog kojeg od rođenja ima unakaženo lice i glavu. Nakon 28 operacija zbog kojih nikad nije mogao normalno pohađati školu, s deset godina ga roditelji ipak upisuju u peti razred osnovne škole Beecher. Auggie u školu kreće s puno straha i nevjerice i boji se kako će svakodnevno biti izložen pogledima, zgražanju i komentarima svojih školskih prijatelja. Auggieju peti razred postaje prava životna škola u kojoj uči kako se izboriti. Suočavajući se s vršnjacima i profesorima, koji redom imaju različite reakcije na njegovo lice, ovaj desetogodišnjak konačno počinje prihvaćati samoga sebe. I dok se njegova obitelj, kolege u razredu i šira zajednica bore s nastojanjima da pronađu empatiju i prihvate ga, Auggiejevo nevjerojatno putovanje će ih sve ujediniti i dokazati da se ne možeš uklopiti kada si stvoren da se istakneš.
 

Nominiran za nagradu Zlatni globus za film Soba, Jacob Tremblay preuzima jedinstvenu ulogu Auggieja Pullmana, čije su ga operacije držale podalje od škole – do sada. Sve što je Auggie oduvijek želio je biti normalan dječak, a sada se odjednom mora suočiti sa velikom grupom djece koja ne znaju kako da se ponašaju prema njemu. No, na kraju, Auggie i svi oko njega su transformirani onime što je najvažnije: prijateljstvom, hrabrošću i svakidašnjim izborom da budu ljubazni prema svima koje susretnu.

 

Film Čudo okupio je brojna renomirana imena uključujući dobitnicu nagrade Oscar® Juliu Roberts kao Auggiejeva mama (Erin Brockovich, Zgodna žena), nominiranog za nagradu Oscar® Owena Wilsona kao Auggiejev tata (Hotel Grand Budapest, Ponoć u Parizu) i mladu glumicu naših korijena Izabelu Vidovic kao Auggiejeva sestru.
 

Studio Lionsgate je već pokrenuo inicijativu Wonder Certified Kind Classroom, program koji je inspiriran bestselerom i filmom Čudo, a kojom nastoje potaknuti ljubazno ponašanje, prihvaćanje i uključivanje od strane učenika osnovnih škola. Učitelji su i u Hrvatskoj počeli prihvaćati poruke filma i knjige da „odabiru ljubaznost“ provođenjem programa koji smanjuju nasilje među učenicima i društvenu izolaciju. Odličan primjer je OŠ Ivana Zajca iz Rijeke koja je dobila certifikat kao „najljubazniji učenici u Hrvatskoj.“

 

Na tragu navedenoga cilj je potaknuti škole, učitelje i same učenike da se uključe u akciju #BudiFrend kojom će se nagrađivati i poticati ljubazno ponašanje učenika i učiti ih toleranciji. Svaki razred koji se uključi u inicijativu bit će nagrađen posebnim certifikatom ljubaznosti, a najbolji razredi bit će nagrađeni i besplatnom projekcijom filma i knjigama za školsku knjižnicu.

 

Saznajte više o akciji na: www.blitz-cinestar.hr/otkrijte-cudo-unutar-svog-razreda

 

Prekrasnu inspirativnu priču Čudo, u distribuciji Blitza, pogledajte od 23.11. u CineStaru.