KRITIČKI NAHVALJENO OSTVARENJE TODDA PHILLIPSA “JOKER” NAGRAĐEN JE ZA NAJBOLJI FILM FESTIVALA U VENECIJI

Phillipsov Arthur Fleck, kojeg nezaboravno utjelovljuje Joaquin Phoenix u ulozi JOKERA osvojio je Zlatnog lava na 76. Venecijanskom filmskom festivalu.

 

Novi je JOKER već i prije premijere dočekan hvalospjevima, tako da konačna pobjeda nije iznenađenje. Radi se o neispričanoj, samostalnoj priči o jednom od najpoznatijih i najozloglašenijih negativaca. To nije Gotham niti Joker kakve poznajemo sa stranica ili ekrana. Ovo je originalni prikaz podrijetla ovog zloglasnog lika, priča o nemiru čovjeka na rubu koji je poput svog grada, i vjerojatno zbog njega, sve bliže ponoru: Arthuru Flecku.

 

Arthur Fleck je čovjek koji se bori da pronađe svoj put u Gothamovu slomljenom društvu. U želji da ga obasja bilo kakvo svjetlo, odluči se okušati kao stand-up komičar, no čini se kako je uvijek on predmet ismijavanja. Uhvaćen u cikličkom postojanju između apatije i okrutnosti i, u konačnici, izdaje, Arthur donosi jednu lošu odluku za drugom što dovodi do lančane reakcije eskalirajućih događaja u ovoj groznoj, alegorijskoj studiji karaktera.

 

Phillips nije samo angažirao Phoenixa već je napisao ulogu imajući ga na umu. Iako se u prošlosti opirao bilo kakvim žanrovskim projektima, već tri puta za Oscara® nominirani Phoenix je bio zaintrigiran kad je čitao scenarij. Mislio je da je priča odvažna i složena.

 

„Arthur se uvijek bori s onim što želi reći i kako to želi reći”, kaže Phoenix. „Njegovi instinkti se jednostavno ne uklapaju u prihvaćeni standard razgovora ili interakcije … ili bilo što drugo.”

 

Impresivnu glumačku postavu zaokružuju dobitnik nagrade Oscar® Robert De NiroZazie BeetzFrances ConroyMarc MaronBill CampGlenn FleshlerShea WhighamBrett CullenDouglas Hodge Josh Pais.

 

JOKER, u distribuciji Blitza, u kina dolazi 3. listopada ove godine.