NOVI FILM DALIBORA MATANIĆA – ZORA

Novi dugometražni igrani film Dalibora Matanića i drugi dio njegove filmske ‘Trilogije sunca’ pod nazivom ZORA, stigao je u domaća kina.

 

Nakon svjetske premijere prošle jeseni na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu te sudjelovanja na međunarodnim festivalima, film napokon može vidjeti i hrvatska kino publika.

 

Višestruko nagrađivani filmski i kazališni redatelj Dalibor Matanić, koji uz režiju potpisuje i scenarij, najavljujući kinodistribuciju ZORE ponosno ističe kako je “Trilogija sunca” njegov filmski obračun s ekstremizmima kako nam se povijest ne bih opet vratila u najgorim oblicima.

U Trilogiji sunca (Zvizdan, Zora i Suton) cilj mi je suprotstaviti najplemenitije i najosnovnije ljudske impulse, kaže Matanić. U Zvizdanu sam suprotstavio ljubav i mržnju, u Zori sam učinio isto, samo kroz intimnu obiteljsku dramu, u galopu s neonacističkim pokretom u usponu.

 

Pogledajte trailer filma:

 

U maglovitoj dolini, mještani napuštaju svoje domove, svećenik zatvara crkvu, rijeka postaje sve mutnija. Jedna obitelj – Matija, Ika i njihovo dvoje djece, Kaja i Nikola, duboko je razjedinjena oko toga trebaju li ostati ili otići. Otkad je njihov drugi sin nestao, napetost među njima je sve veća – Matija je grub i pije, Ika je pronašla utjehu u vjeri, Kaja uzalud pokušava držati obitelj na okupu a Nikola je prestao govoriti… Dok je obitelj rastrgana time što nisu pronašli put da prevladaju traumu, čitava se regija raspada pod novim radikalizmom koji je neke obilježio kao nepoželjne i otjerao ih u nesigurnost, a „odabrane“ ohrabrio da prodaju svoje domove i presele u grad.

Zora sa svojim misterioznim otkrivenjima pokreće događaje u dolini, u kojoj postaje sve jasnije i jasnije kako će ignoriranje ekstremističke politike i izbjegavanje suočavanja s traumom biti na ovaj ili onaj način naplaćeno.

 

Glavne uloge u filmu nose Krešimir Mikić u ulozi Matije, dok Tihana Lazović glumi njegovu suprugu Iku. Dok njihovu djecu, Kaju i Nikolu, glume Lara Vladović i Maks Kleončić. Uz njih se još pojavljuju i Marko Mandić, Nataša Matjašec Rošker te Boris Isaković.
Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica Zore je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.

 

ZORU u distribuciji Blitza možete pogledati u svim kinima a ulaznice možete kupiti online ili na blagajnama kina.