NOVI FILM MELA GIBSONA “GREBEN SPAŠENIH”

NOVI FILM MELA GIBSONA GREBEN SPAŠENIH DOČEKAN OVACIJAMA GDJE GOD SE PRIKAZAO!

 

Bile su potrebne godine da se snimi film o junaku Drugog svjetskog rata, Desmondu Dossu i redateljska palica je pala u ruke oskarovca Mela Gibsona, proslavljenog filmovima Hrabro Srce i Pasija, jer samo on može prenijeti na film intimni unutarnji život likova i realistično snimiti napete scene borbi.

 

Film GREBEN SPAŠENIH, nevjerojatna je istinita priča o Desmondu Dossu [Andrew Garfield] koji je u Okinawi tijekom najkrvavije bitke iz Drugog svjetskog rata spasio 75 suboraca, a da nije ispalio niti jedan metak niti nosio oružje. Bio je jedini američki vojnik u Drugom svjetskom ratu koji se nenaoružan borio na prvim linijama fronta jer je vjerovao da je, makar je rat u ovom slučaju bio opravdan, ubijanje uvijek moralno neispravno. Kao ratni bolničar sam je evakuirao ranjene koji su pali iza neprijateljskih linija i brinuo se za njihove ozljede, dok ga i samog nisu ranile granate i upucali snajperisti. Doss je bio prvi vojnik s prizivom savjesti koji je dobio Kongresnu medalju časti.

 

Kad sam prvi put čuo priču Desmonda Dossa, prvog američkog vojnika s prizivom savjesti kojemu je bila dodijeljena Medalja časti, zapanjila me njegova požrtvovnost. Doss je bio osoba koja je na najnesebičniji i gotovo nesvjestan način redovito riskirao vlastiti život kako bi spasio život svoje braće. Desmond je bio prosječna osoba koja je postigla nadprosječne podvige –  izjavio je Mel Gibson.

 

Film je u potpunosti snimljen u Australiji gdje su uspjeli rekreirati Virginiju iz 1930-tih i neprijateljski teren samog grebena Maeda. Mel je snimao scene na način da je kamera uvijek usred svega što se događa i zbog toga ćete se osjećat kao da ste se našli usred te paklene borbe.

Prema svim dosadašnjim kritikama, ovaj film bi mogao donijeti Gibsonu nagradu Oscar® u kategoriji najbolji film i najbolji redatelj po drugi put nakon 21 godinu kada je dobio nagradu Oscar® za film Hrabro srce u obje kategorije. Jedan od glumaca u filmu je i Vince Vaugh, koji izgleda kao da je još uvijek u vojsci, ima samo riječi hvale za Gibsonov Greben spašenih, za koji kaže da uspio savršeno izbalansirati i humor “prije odlaska u pakao na bojno polje“. Na premijeru filma je došao i Melov dvadesetšestogodišnji sin, Milo, koji u filmu glumi Luckyija Forda.

 

Greben spašenih, u distribuciji Blitza, u CineStar kinima možete pogledati već danas, a ulaznice možete kupiti na blagajnama kina, putem aplikacije ili na linku: www.blitz-cinestar.hr/najave-filmova/greben-spasenih/4022/1/1