NOVI FILM STEVENA SPIELBERGA – NOVINE

Novi film Stevena Spielberga koji je uzburkao cijeli svijet stiže u naša kina

 

 

Film „Novine“ spoj je dvaju najslavnijih glumaca svoje generacije, trostruka dobitnica nagrade Oscar® Meryl Streep i dvostrukog dobitnika nagrade Oscar® Toma Hanksa. Osim toga, redatelj ove političke drame koja je nominirana za šest Zlatnih globusa® je Steven Spielberg. Trebate li još razloga za odlazak u kino?

 

Radnja filma govori o neočekivanom partnerstvu Katharine Graham (Streep), prvog ženskog izdavača novina The Washington Post, te predanog urednika Bena Bradleeja (Hanks), dok se žure dostići The New York Times u otkrivanju masovnog prikrivanja vladinih tajni koje je trajalo tri desetljeća, tijekom mandata četiriju američkih predsjednika. Njih dvoje moraju savladati svoje razlike dok riskiraju svoje karijere – i vlastitu slobodu – kako bi razotkrili davno pokopane tajne.

 

Najviše od svega, ova drama je priča koja pruža fascinantni kontekst bezvremenskom pitanju: u kojem trenutku jednostavno moramo prozboriti kako bismo otkrili veliku opasnost za našu naciju, makar znamo da su ulozi nepojmljivo visoki? Kako bi približio ovu tematiku, Spielberg je odabrao iznimnu glumačku ekipu koja obećava – Meryl Streep, Toma Hanksa, Alison Brie, Sarah Paulson i mnoge druge.

 

Jedna zanimljivost jest da je Hanks želio temeljiti taj muško-ženski odnos između Bradleeja i Graham na poštovanju, a ne romansi. „Tijekom tih događaja, Ben je razvio veliku privrženost prema Kay, kao i poštovanje zbog toga što je sve riskirala,“ objasnio je Hanks. „Za nju je to bio trenutak kad je morala zaslužiti svoju poziciju, kad je sve bilo na njezinim leđima. Ona je bila šef i ona je bila ta koja je morala donijeti odluku. Upravo tad je postala legendarna Kay Graham. Unatoč svim sumnjama, nesigurnosti i opasnosti s kojim se suočila, kad je Kay rekla da objave priču, mislim da je Ben ne samo odahnuo nego i da joj se počeo neizmjerno diviti.“

 

Neki od kritičara diljem svijeta nisu mogli sakriti svoje oduševljenje filmom:

„Zadovoljstvo je gledati Streep i Hanksa kako dijele ekran.“ 
Lindsey Bahr, ASSOCIATED PRESS

„Ove godine nema boljeg filma od ovog.“
Stephanie Zacharek, TIME
„Najbolja uloga Meryl Streep zadnjih godina.“
Richard Lawson, VANITY FAIR

 

Film Novine, u distribuciji Blitza, u CineStaru i ostalim kinima pogledajte od 11. siječnja, a ulaznice kupite na blagajni kina ili online.