OBLIK VODE, DUNKIRK I TRI PLAKATA IZVAN GRADA NOMINIRANI U NAJVIŠE OSCAR® KATEGORIJA 

Jučer su objavljene nominacije za nagradu Oscar® – jedan od događaja kojeg s nestrpljenjem očekuje cijeli filmski svijet. Film Oblik vode (The Shape of Water) nominiran je u čak 13 kategorija uključujući nominacije u najvažnijim: najbolji film, najbolji redatelj – Guillermo del Toro, glavna ženska uloga – Sally Hawkins, originalni scenarij, sporedna muška uloga – Richard Jenkins i sporedna ženska uloga – Octavia Spencer.

 

Oblik vode meksičkog redatelja Guillerma del Tora je već osvojio Zlatnog lava na 74. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji te dvije nagrade Zlatni globus u kategorijama najbolji redatelj i najbolja originalna glazba. Ova divna, romantična i čudnovata fantazija je nešto potpuno drugačije od svega što ste imali prilike gledati do sada u kinima. Priča je to o ljubavi žene i neobičnog stvorenja. Sally Hawkins tumači lik žene zaposlene u vladinom laboratoriju maksimalne sigurnosti koja žudi s nekim stvoriti odnos. No, ona ubrzo otkrije da se u laboratoriju čuva neobično biće koje ima nevjerojatne ljudske karakteristike. Njih dvoje stvore neobičnu povezanost unatoč protivljenju nemilosrdnih čuvara.

 

Oblik vode će se premijerno prikazati u sklopu 14. Vip Oscar revije u CineStaru koja se održava od 1. do 7. veljače u svim CineStar kinima, a trailer pogledajte u nastavku.

 

 

Nolanov ratni spektakl Dunkirk je osvojio čak 8 nominacija uključujući: najbolji film, najbolji redatelj Christopher Nolan, montaža i najbolja filmska glazba. Napravljen prema istinitoj priči, film obrađuje povijesni događaj spašavanja preko 300.000 savezničkih vojnika u okruženju njemačke vojske iz Dunkirka, gradića na francuskoj obali. Nolan je i ovu temu obradio na svoj specifičan, i pomalo neobičan način.

 

Velik broj nominacija osvojio je i film Tri plakata izvan grada (Three Billboards outside Ebbing, Missouri) redatelja Martina McDonagha. Film je nominiran u 7 kategorija uključujući: najbolji film, glavna ženska uloga –  Frances McDormand, sporedni glumac – Sam Rockwell i Woody Harrelson te najbolji originalni scenarij. Ova komedija obiluje crnim humorom, a neobična priča prati ženu koja kreće u pravi mali rat protiv policije, a na kraju i protiv cijeloga gradića u državi Missouri.

 

Tri plakata izvan grada se također može pogledati pretpremijerno u sklopu Vip Oscar revije u CineStaru,  a trailer u nastavku:

 

 

Osim ova dva remek-djela koji su svojim brojem nominacija dokazali kako ih definitivno vrijedi pogledati, neki od iznimnih ovogodišnjih ostvarenja koja su također osvojila nominacije su:

 

Sav novac svijeta (All the Money in the World) nominiran u kategoriji najbolje muške sporedne uloge  – Christopher Plummer, Spielbergove Novine (The Post) nominiran u kategorijama najbolji film i glavna ženska uloga  – Meryl Streep, Ja, Tonya (I, Tonya) u kategoriji glavna ženska uloga – Margot Robbie te ženska sporedna uloga  – Allison JanneyVelika igra (Molly’s Game) nominiran je u kategoriji najbolji adaptirani scenarij, dok je film Čudo (Wonder) nominiran u kategoriji šminka i frizura. Fantastičan mjuzikl Najveći Showman je očekivano osvojio nominaciju za originalnu pjesmu „This Is Me“. Za najmlađe je tu Ferdinand, film o velikom biku s još većim srcem koji bi radije mirisao cvijeće, nego ulazio u borbu sa matadorima, koji je nominiran za najbolji animirani film.

 

Svi navedeni filmovi su u distribuciji Blitza.