ODRED ZA BAŠTINU STIGAO U HRVATSKU

DF-00899.NEF

ODRED ZA BAŠTINU, sedam ljubitelja umjetnosti nesposobnih za vojnu službu koji su pred kraj Drugog svjetskog rata otišli na prvu liniju fronte kako bi pronašli i spasili šest milijuna umjetnina koje su nacisti pokrali ši­rom Europe, utjelovio je pravi odred međunarodnih zvijezda (George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Hugh Bonneville, Cate Blanchett) u akcijskoj drami s komičnim elemen­tima snimljenoj prema istoimenom bestselleru Roberta Edsela temeljenom na stvarnim događajima.

  Matt Damon (left) and George Clooney in Columbia Pictures' THE MONUMENTS MEN.

Oduvijek su pobjedničke vojske tretirale umjetnine gubitnika kao ratni pli­jen.  No, nitko nije bio spreman za pustošenje koje su proveli nacisti koji su oteli milijune umjetnina na svome pohodu preko Europe. Adolf Hitler bio je veliki poklonik umjetnosti. Kao frustrirani umjetnik kojeg je dvaput odbila Bečka akademija, sanjao je o preobrazbi svog omiljenog grada Linza u Austriji u super-grad s Führermuseumom u kojem bi se nalazila sva najveća svjetska umjetnička djela od slika i skulptura do tapiserija i posuđa. Reichsmarschall Hermann Göring bio je glavni u pribavljanju europskih umjetnina pri čemu je i sebi prisvojio nemali broj umjetničkih djela. Ra­zmjeri pljačke bili su nezamislivi: više od pet milijuna europskih remek-djela postalo je nacistički plijen.  Deseci tisuća djela najvećih majstora i ko­lekcija klasične umjetnosti (među kojima su se nalazili i radovi Michelange­la, Leonarda da Vincija, Rembrandta, Vermeera…)  završila su u njihovim rukama. Kad je glas o otimačini i uništenju crkava, muzeja i drugih spome­nika došao do Amerike, vodeći ljudi američke umjetničke zajednice odlučili su spasiti kulturnu povijest zapadnog svijeta. Svoj su plan iznijeli predsjed­niku Franklinu D. Rooseveltu uz čiju je pomoć osnovana Američka komi­sija za zaštitu i spas umjetničkih i povijesnih spomenika Europe. Dio te ko­misije bila je i MFAA grupa koja je oformila i odred o kojem je riječ u no­vom filmu Georgea Clooneya, u kojem je ovaj naočit glumac ujedno i redatelj i koscenarist.

Cate Blanchett in Columbia Pictures' THE MONUMENTS MEN.

 

Iako je ODRED ZA BAŠTINU imao podršku predsjednika Roosevelta  i ge­nerala Eisenhowera,  trebalo je umjetnine zaštititi i od samog nadiranja sa­veznika, jer bilo je to vrijeme kada je sve letjelo u zrak.  

Više o ovoj zanimljivoj i napetoj priči saznajte klikom na trailer te u CineStar kinima u kojima ODRED ZA BAŠTINU igra od danas, 20. veljače:

http://youtu.be/Ct6Q8TTVAX4