Održana svečana premijera filma Šesti autobus

Pred tri pune dvorane Kaptol Boutique Cinema film Šesti autobus premijerno prikazan u Zagrebu

 

 

Šesti autobus, prvi hrvatski igrani film temeljen na istinitoj priči od 17. studenog u više od 55 hrvatskih kina

 

Zagreb, 16.11.2022. – Pred brojnom publikom i uzvanicima u čak tri pune dvorane, sinoć je u Kaptol Boutique Cinema by Cinestar premijerno prikazan dugoočekivani prvi hrvatski ratni igrani film „Šesti autobus“. Film u distribuciji Duplicata kreće s prikazivanjem u kinima diljem Hrvatske od 17. studenog, večer uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

 

Šesti autobus potresna je drama o padu Vukovara koja svoje uporište ima u istinitoj priči o tzv. šestom autobusu kojim su zarobljeni branitelji i ranjenici odvezeni iz Vukovarske bolnice, a čija sudbina nije poznata ni nakon više od 30 godina. Dugometražni film o Vukovaru temelji se na izvorima prikupljanim više od 10 godina kao i na beogradskim transkriptima sa suđenja za zločine na Ovčari koji su integralni dio scenarija prilagođen filmu.

 

Govoreći na premijeri, redatelj filma Eduard Galić istaknuo je da je „glavna nit vodilja stvaranja filma bila potaknuti govor o nestalima s obzirom na poražavajuću brojku od preko 1000 nestalih osoba na području Vukovara. Uporište za to su višegodišnja istraživanja i činjenice otkrivene tijekom snimanja filma ‘Heroji Vukovara’ te, ne manje važno, osobne ljudske priče, neke u potpunosti tragične, a neke malo sretnije, ali duboke i još uvijek stvarne.“

 

Predstavljajući i zahvaljujući na iznimnom doprinosu glumcima i cijeloj ekipi filma, producent i scenarist Dominik Galić napomenuo je kako su „svi glumci u ovaj projekt ušli sa srcem te izrazitim poštovanjem prema Vukovaru i svim žrtvama. Na setu je tijekom snimanja taj osjećaj bio gotovo opipljiv. Zahvalan sam svima sudionicima ovog projekta koji je okupio regionalnu glumačku ekipu što filmu daje dodatnu vrijednost i težinu“, istaknuo je.

 

Odličnu glumačku ekipu čine Marko Petrić koji je utjelovio glavni muški lik branitelja Josipa, Zala Djuric koja tumači lik Olivije, zatim Rade Vulin, Živka Anočić, Pavle Matuško, Ozren Grabarić, Arnaud Humbert, Goran Vrbanić, Josip Anković, Ivica Lučić, Ermin Sijamija, Muhamed Hadžpvić, Toni Gojanovic, Dušan Kovačević, Matija Prskalo, Aleksandra Balmazović, Alban Ukay, Radoslav Milenković te Borko Perić.

 

Glavni glumac Marko Petrić, ne skrivajući uzbuđenje, sjetio se najizazovnijih trenutaka sa snimanja filma: „S obzirom na činjenicu da je film temeljen na istinitim događajima, najteže se bilo odmaknuti od ideje da zapravo ne igram općenitu težinu cijele priče, da ne igram sve sudbine, nego se bavim svakom scenom individualno. Trudio sam se pronaći istinu unutar svake scene i tako kreirati zaokruženu cjelinu svoje uloge. Izazovno je bilo, također, snimati film tijekom 3 godine, uslijed pandemije i potresa“, rekao je. „Bilo je puno fizički zahtjevnih scena u kojima je moglo doći do ozljeda što bi svakako ugrozilo daljnje snimanje, ovaj film zahtijevao je ozbiljnosti i promišljanja van samog tehničkog snimanja, što je zacijelo jedno novo iskustvo koje je i mene nadogradilo kao osobu.“

 

Zala Djuric, javljajući se putem videa istakla je kako je film zaista dobar te nastavila: „Nisam baš ljubiteljica ratnih filmova, no pročitavši ovaj scenarij, postalo mi je jasno, da dobra situacija i kvalitetni

 

likovi mogu ratu dati neku novu dimenziju, otvarajući nove prostore saznanja. Doista je duboka i jaka ta priča između dva najbolja prijatelja, isto tako i ljubavne priče koje su u filmu prisutne i daju mu dodatne emocije, čineći ga realnim u svim perspektivama. Od srca preporučam svima da ga svakako pogledaju.“ Na pitanje kako se je pripremala za film Zala je rekla: „S obzirom da se početak snimanja zbog objektivnih okolnosti nekoliko puta pomicao, imala sam godinu dana da se pripremim za ovu ulogu i vjerujem da sam taj period baš dobro iskoristila. Čitala sam knjige, članke, gledala dokumentarne filmove i snimke, koristila sve dostupne izvore kako bi saznala što više o toj tragediji, o situaciju u Vukovaru, o ljudima koji su tamo živjeli i žive. Nakon toga počela sam sa svojim već dobro uvježbanim ritualom pripremanja za ulogu. Napisala sam Olivijinu (Olivia je moj lik u filmu) biografiju, napravila playlistu, pronašla njen hod i odabrala parfem što mi je olakšalo uživljavanje u samu ulogu.“

 

Na premijeri filma bili su prisutni brojni uzvanici iz javnopolitičkog i društvenog života među kojima i Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, kao i brojni drugi.

 

 

“Šesti autobus” u distribuciji Duplicata možete gledati u više od 55 kina diljem Hrvatske od 17. studenog 2022. godine, dok se ulaznice mogu kupiti na blagajnama CineStara ili online na https://cinestarcinemas.hr/  odnosno u svim ostalim hrvatskim kinima.

 

ZAPRATI NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:
Kino: https://zagreb.cinestarcinemas.hr/
Facebook: https://www.facebook.com/BlitzHrvatska/
Instagram: https://www.instagram.com/blitzhrvatska/