OSCAR UTRKA DOBILA PRVOG OZBILJNOG FAVORITA

OSCAR UTRKA DOBILA PRVOG OZBILJNOG FAVORITA – THE IMITATION GAME

U posljednjih pet godina pokazalo se da su dobitnici nagrade publike na To­ronto film festivalu, uključivši i prošlogodišnju dramu 12 godina ropstva, osvojili kasnije i Oscara u kategoriji najboljeg filma. Stoga ni ne čudi što je s velikim nestrpljenjem dočekana vijest o novom laureatu publike koja je sinoć objavljena u Torontu.

Objavom pobjednika prema izboru gledatelja ovog festivala tako su jučer navečer po prvi puta ove godine špekulacije o mogućim kandidatima za Zla­tni kipić napokon dobile prvo konkretno ime i dovele biografski triler hvalje­nog norveškog režisera s hollywoodskom adresom Mortena Tylduma, THE IMITATION GAME, na vodeću poziciju na kladionicama.

Radi se o nagradi o kojoj odlučuju isključivo posjetitelji ubacivanjem ulazni­cama u glasačke kutije ili on line. Zanimljivo je da gledatelji Toronto film festivala imaju vrlo sličan ukus kao i Američka akademija filmskih umjet­nosti i znanosti. Od 1976. od kada se festival održava, gotovo svaki film ko­ji je publika nagradila u Torontu kasnije je odnio i Zlatni kipić.  Sve zajedno, osvajači nagrade publike Toronto film festivala do sada su bili 122 puta no­minirani za Oscara, od čega je njih 12 bilo nominirano u kategoriji najboljeg filma, a 9 u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja. 43 nominirana filma su i osvojila Oscara zbog čega je Toronto film festival do­bio reputaciju prve najvažnije stanice Oscar utrke.

Ovogodišnji pobjednik, THE IMITATION GAME, film je snimljen prema istinitoj priči Alana Turninga, Britanca koji je tijekom Drugog svjetskog rata uspio dekodirati šifrirani komunikacijski sustav kojeg su Nacisti koristili u međusobnoj komunikaciji. U glavnim se ulogama pojavljuju Benedict Cumberbacht i Keira Knightley.

Napeti ratni triler THE IMITATION GAME dolazi u hrvatska kina ovo­ga prosinca u distribuciji Blitz film i video distribucije.

Za trailer kliknite ovdje:

http://youtu.be/S5CjKEFb-sM