POČELO ZAGRIJAVANJE ZA OVOGODIŠNJU DODJELU OSCARA

U sklopu ovogodišnje Oscar revije u CineStaru od četvrtka možete pogledati film Dankinja s ukupno četiri nominacije za nagradu Oscar.

Dankinja je sjajna ljubavna priča nadahnuta životima Lili Elbe i Gerde Wegener, koje u filmu glume Eddie Redmayne (dobitnik nagrade Oscar za glavnu mušku ulogu u filmu Teorija svega) nominiran za glavnu mušku ulogu i Alicia Vikander (Šifra U.N.C.L.E.) nominirana za sporednu žensku ulogu, dok je redatelj filma slavni Tom Hooper (Kraljev govor, Jadnici).

U Kopenhagenu 1926. umjetnik Einar Wegener u braku je s Gerdom i uživa slavu vrhunskog majstora pejzaža. Gerda je također umjetnica, manje slavna, ali jednako zaposlena slikanjem portreta uglednih građana. Brak je stabilan i pun ljubavi, no nikako da osjete potpuno privatno i profesionalno zadovoljstvo.

Sve se mijenja jednog dana kad pritisnuta rokom Gerda zamoli muža da zamijeni model i obuče haljinu kako bi uspjela završiti sliku. Iskustvo će ih zauvijek promijeniti, jer Einar ubrzo spoznaje da se kao Lili osjeća prirodnije i počinje živjeti kao žena. Gerda se iznenađuje spoznajom da je Lili njena nova muza i osjeća navalu kreativnosti. Sve to ne prolazi nezamijećeno i par vrlo brzo doživljava osudu i negodovanje okoline.

https://youtu.be/vlPEigmn_8Q

Brak i profesionalni život Lili i Gerde razvijao se i mijenjao kroz Lilino životno putovanje kao prvoga muškarca na svijetu koji je promjenom spola postao žena. Operacije koje su Lili učinile ženom podijelile su svijet i postale novinarska senzacija.

Scenarij je nastao prema istoimenom romanu, bestseleru Davida Ebershoffa.

Više informacija o Oscar reviji možete možete pogledati na http://www.blitz-cinestar.hr/oscar-revija-2016.

U CineStaru i ostalim kinima od 21. siječnja.