POMPEJI – VELIČANSTVENI PORTRET GRADA KOJI JE ZAUVIJEK NESTAO

CSTV_pompeii

U svoje doba, Pompeji su bili najelitnije ljetovalište u cijelom Rimskom carstvu.  Grad je bio načičkan bordelima, barovima, gostionicama…. Bu­dući da je bio luka, ljudi su se u njega slijevali sa svih strana Carstva pa su Pompeji bili prava košnica šarolikih likova i aktivnosti. Malo nakon po­dneva 24. kolovoza 79., stoljećima uspavani Vezuv ispljunuo je gi­gantski oblak vulkanskog pepela visine 30 km, a kamenje i lava sručili su se na Pompeje postupno prekrivajući grad. Lavina užarenog pepela i pli­na uništavala je sve pred sobom. Grad je zatrpan, a velika većina stanov­nika je poginula. U roku od 12 sati Pompeji su pretrpjeli i zemljotres, a konačni udarac zadao mu je tsunami. Vrh Vezuva je eksplodirao takvom žestinom da je vulkan ostao kraći za 600 m.

Priča o glamuroznom gradu koji je uništen za manje od jednog dana fasci­nirala je redatelja Paula W. S. Andersona još od školskih dana. Svoj po­sljednji uradak posvetio je toj cijeloživotnoj opsesiji, pretvorivši POMPEJE u povijesni akcijski film upotpunjen borbama gladijatora, političkim intriga­ma,  nesuđenim ljubavima i zastrašujućom borbom za opstanak u trenuci­ma kada se gotovo pravi pakao spušta na Zemlju.

Zajedno s kolegom Jeremyjem Boltom, s kojim je surađivao na filmskoj franšizi Resident Evil, Anderson je proveo više od šest godina istražujući i radeći na filmu POMPEJI.

Kiefer Sutherland Milo (Kit Harington) in TriStar's film POMPEI.

Filmska ekipa uložila je nadljudske napore kako bi film bio povijesno auten­tičan što je više moguće, a za gledatelje su stvoreni i spektakularni efekti erupcije koji uključuju vulkanske bombe, mećavu pepela, rijeku piroklastič­nog materijala koju čini kipuća para koja putuje velikom brzinom i spaljuje sve na svom putu, plimni val te zemljotres.

No, to je samo komadić ovog izvanserijskog filma koji priča herojsku priču o robu po imenu Milo (Kit Harington zvijezda serijala Igre prijestolja), nepobjedivom gladijatoru koji se nađe u utrci s vremenom kako bi spasio svoju ljubav Cassiu (Emily Browning), prelijepu kćer bogatog trgovca koja je protiv volje zaručena za pokvarenog rimskog senatora (Kiefer Suther­land). Nakon što Vezuv eruptira, a bujica užarene lave počne uništavati
veličanstvene Pompeje, Milo mora izboriti put iz arene kako bi spasio svoju voljenu…

U filmu POMPEJI glume i Carrie-Anne Moss, Adewale Akinnuoye-Agbaje te Jessica Lucas. 

Djelić ovog senzacionalnog filma fascinantne scenografije, efekata  i kosti­ma donosimo u traileru, a za potpuni doživljaj pogledajte POMPEJE u 4DX

http://youtu.be/uuW7Tz5tMVA

Povijesni spektakl POMPEJI pogledajte u 4DX, IMAXU, 3D i 2D od 20. veljače!