USKORO U KINA STIŽE DUGOOČEKIVANA ANIMACIJA CVRČAK I MRAVICA

USKORO U KINA STIŽE

DUGOOČEKIVANA ANIMACIJA

CVRČAK I MRAVICA

 

 

 

JEDAN OD NAJAMBICIOZNIJIH FILMSKIH

PODUHVATA U HRVATSKOJ

 

 

 

 

Zagreb, 13.12.2022. – Animirani film “Cvrčak i mravica” od 5. siječnja 2023. stiže u kina diljem Hrvatske. Ovaj ambiciozni projekt je prvi hrvatski animirani film rađen u tehnici 3D. Za to je zaslužan produkcijski studio Diedra iz Zagreba i više od 150 suradnika na filmu, a glavne likove svojim glasovnim kreacijama oživjela su neka od najpoznatijih glumačkih imena mlađe generacije – Tara Thaller, Marko Petrić i Filip Vidović.

 

Stvaran više od 10 godina, “Cvrčak i mravica” dugoočekivani je domaći animirani film kojeg neki već nazivaju “hrvatskim odgovorom Pixaru”, a o njegovoj atraktivnosti i kvaliteti svjedoči to da je inozemni partner, world sales Attraction Distribution, već dogovorio distribuciju filma u više od 30 zemalja.

 

“Cvrčak i mravica” od 5. siječnja 2023. stiže u kina diljem Hrvatske u distribuciji Duplicata.

 

Inspiriran Ezopovom basnom, “Cvrčak i mravica” na živ i veseo način donosi plemenitu priču o toleranciji i suživotu. Ket je cvrčak koji svira gitaru sa svojim bendom, zabavljajući bezbrižne kukce u okolici. Nedaleko živi mravlja princeza Antoneta, u mravinjaku gdje se cijene samo disciplina i rad, dok je glazba zabranjena. Kad se slučajno sretnu, među njima se rađa bliskost. Shvativši da cvrčci ne mogu preživjeti zimu, Antoneta ih želi spasiti, ali bezuspješno. No, kad je otme pokvareni mrav Anteodor, cvrčci predvođeni Ketom priskaču joj u pomoć. Dok uče prihvaćati različite od sebe, junaci stvaraju temelje za harmoničan suživot u kojem se rad i zabava prožimaju.

 

 

 

 

Ovaj obiteljski film zbog svoje raskošne vizualne komponente, plemenite priče, originalnih songova Gordana Muratovića (Coco Mosquito) i sjajne ekipe predvođene glumačkim i pjevačkim zvijezdama Tarom Thaller (glavna uloga mravice Antonete), Markom Petrićem (glavna uloga cvrčka Keta) i Filipom Vidovićem (uloga mrava Anteodora) nikog neće ostaviti ravnodušnim. Film “Cvrčak i mravica” dobio je i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za prikazivanje u sklopu nastavnog programa.

 

“Film je nastao s ciljem da hrvatsku animaciju ponovno približimo publici. Temeljem kvalitetnog scenarija, pomno izabrana glumačka ekipa udahnula je likovima život. U sinergiji s radom animatorskog tima, vizualnih umjetnika, glazbenika i niza drugih kreativaca, nastala je svježa i pozitivna priča”, izjavio je producent filma Dino Krpan.
“Proces snimanja bio je zaista detaljan – prvo smo dva tjedna imali čitače probe, a nakon toga smo u razdoblju od dva-tri tjedna svakodnevno snimali po nekoliko sati. Najzabavnije su bile scene u kojima, recimo, moj lik pada, a uopće ne vidim kako pada ili kada smo snimali sukobe koji su ponekad bili i fizički”, istaknula je glumica, pjevačica i kantautorica Tara Thaller o svojoj ulozi buntovne i inteligentne Antonete.

 

“Imaš slušalice, mikrofon i tekst te pokušavaš što uvjerljivije odigrati scenu. Tijekom snimanja sam puno eksperimentirao te dopuštao djetetu u sebi da ispuni svoj davni san. Bilo je smiješno kad ti u nekoj ozbiljnoj sceni pukne glas, pa odjednom od, primjerice, šarmera klizneš u pubertetliju”, riječi su kojima je proces rada opisao glumac Marko Petrić, u filmu glavni lik cvrčka Keta.

 

Režiju potpisuje Luka Rukavina, koji je uz Ronu Žulj i koscenarist filma nastalog prema priči Darka Bakliže. Dizajn produkcije predvodi Jadranka Soviček Krpan, dok su na konceptu i dizajnu likova surađivali Manuel Šumberac i Darko Bakliža. Supervizor animacijskog tima i glavni animator je Siniša Mataić. Montažer filma je Roman Cernjak, dok filmsku glazbu i dizajn zvuka potpisuje Vjeran Šalamon. Autor songova je Coco Mosquito (Gordan Muratović). U ulozi korežisera i supervizora postprodukcije je Dino Krpan, dok je Kristijan Milić supervizor režije. Glasove su likovima uz Taru Thaller, Marka Petrić i Filipa Vidovića, dala još brojna poznata glumačka imena: Jadranka Krajina, Katarina Madirazza, Dušan Bućan, Dražen Čuček, Damir Martinović Mrle, Luka Petrušić, Domagoj Janković, Ivan Đuričić, te Mladen Vasary kojem je ovo bila jedna od zadnjih uloga u filmu.

Glavni producent filma je tvrtka Diedra iz Zagreba (producent Dino Krpan), a koproducent Zagreb Film. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a podržali su ga Potprogram MEDIA programa Kreativna Europa te Ministarstvo kulture i medija RH.

 

 

Plakat i fotografije su dostupni na linku:
https://bit.ly/3UMoADP
Tekst dostupan na linku:
https://we.tl/t-o9XQ52NhU9

 

 

Copyright © 2022 Blitz d.o.o.
All rights reserved.

Blitz d.o.o.
Kamenarka 1, 10010 Zagreb
tel: + 385 1 6659 500
PR.Zagreb@blitzgroup.eu