Vlatka Vorkapić nakon uspješne komedije „Sonja i bik“, donosi napetu obiteljsku priču

Novi film Vlatke Vorkapić pun tajni:
“Sveta obitelj“ – stvarnost ili samo uljepšana slika?

 

 

 

Redateljica Vlatka Vorkapić nakon uspješne komedije „Sonja i bik“, ponovno dolazi na velika kino platna 7. prosinca 2023. Period piece film „Sveta obitelj“, u kojem su tajne svakodnevica, a ugled nešto najvažnije, vodi nas kroz život jedne slavonske obitelji za koju su tradicija i norme nešto što se nužno poštuje.

 

Radnja filma smještena je u slavonskom selu 60-ih godina prošloga stoljeća, gdje su stari običaji glavi imperativ, a urbani utjecaj skoro i ne postoji.

 

U središte pozornosti dolazi imućna obitelj u kojoj glavnu riječ ima gazda kuće Marko kojeg glumi proslavljeni srpski glumac s holivudskom adresom Nikola Đuričko. Marko, njegova žena Ana (Anita Matić Delić) i njihov sin Iva (Ivan Čuić) ugledna su, i na prvi pogled, savršena obitelj.

 

Jednog vrućeg ljetnog dana, među nadničarima koji čekaju posao, Marko zamijeti i mladu nadničarku Janju. Nakon završenog branja suncokreta, Marko ponudi Janji da ostane raditi na njihovom imanju. Marko je odlučan u namjeri da sačuva obiteljsku tajnu i on, kao pravi manipulator, zna prepoznati priliku a s njom i savršeno žrtveno janje. Janja (Luna Pilić), ne sluteći što ju očekuje, pristane kada je Marko isprosi za svoga sina Ivu. Udaja za sina bogatog seoskog gazde učinit će se Janji, mladoj polupismenoj siromašnoj nadničarki, siročetu iz Bosne, kao prilika da konačno pronađe svoje mjesto pod suncem.

 

Da bi održao tu sliku savršene obitelji, Marko, uz svesrdnu Aninu pomoć, priprema svadbu u skladu sa svim običajima, bogatom trpezom, narodnim nošnjama i pjevanjem bećaraca. Sve izgleda savršeno i ništa nije kako izgleda. Janja uskoro shvaća da je brak na koji je pristala zapravo zamka i da je odabrana da upotpuni njihovu sliku savršene obitelji. Prava istina ostaje sačuvana od oka javnosti, prekrivena svijetom ukrašenih narodnih nošnji, tradicije i bogatstva.
Film koji je sniman u okolici Slavonskog Broda, prikazuje svu tu bogatu kulturu slavonskih običaja. Glumci su za potrebe snimanja morali savladati nove vještine, stoga je recimo Ivan Čuić koji u filmu glumi Ivu, morao uz jahanje naučiti pucati i slavonski dijalektalni govor. Kako bi se filmski dočaralo fiktivno selo 60-ih godina snimalo se na brojnim lokacijama tako da je to filmsko selo „sastavljeno“ od lokacija u desetak današnjih sela. Ceste su se posipale zemljom i za vrijeme snimanja filma morala se gasiti današnja rasvjeta, kako bi se dočaralo vrijeme u kojem se radnja odvija.

 

Film „Sveta obitelj“ vodi nas u prošlost kako bi nam ispričao priču koja nas se tiče i danas. Priče iz prošlosti potrebne su nam kako bismo se mogli zapitati jesmo li se, i koliko uistinu, odmaknuli od obrazaca ponašanja i normi zatvorenih patrijarhalnih sredina. Ili su te norme, modificirane tehnologijom, ublažene raznim direktivama, i dalje tu? Čak ne samo da su tu, već i jačaju. Tematika kojom se film bavi i danas je dosta zastupljena u društvu, te se lako može povezati s problemima o kojima često imamo priliku čitati na društvenim mrežama i online  portalima.

 

Cijela povijest ljudskog postojanja obilježena je silnom željom i naporom koju neki pojedinci, obitelji i šire zajednice ulažu da bi pokazali uljepšanu sliku samih sebe, često ne prezajući ni od čega, a ponekad i posežući za žrtvama koje će iskoristiti u svojim planovima. “Sveta obitelj“ je priča o jednoj takvoj obitelji. Što više volje, truda i energije ljudi ulažu kako bi stvorili uljepšanu sliku sebe samih i svojih obitelji, to ružnije i gore postaje naličje te slike.

 

Ovu napetu obiteljsku priču, koju je Vlatka Vorkapić zajedno sa svojim timom pripremila za velika platna, imat ćete priliku vidjeti od 7. prosinca u kinima diljem Hrvatske u distribuciji Duplicato medije. Film je nastao u koprodukciji Interfilma iz Zagreba i Zillion filma iz Beograda.

Brojan glumački ansambl uz navedene glumce čine Judita Franković Brdar, Aleksandar Cvjetković, Sandra Lončarić, Lidija Penić-Grgaš, Aljoša Čepl, Dado Ćosić, Darko Milas i mnogi drugi. Scenaristica je Slavica Šnur, koscenaristica Vlatka Vorkapić, direktor fotografije je Filip Tot, skladatelj Stanislav Kovačić, montažer Ivor Šonje. Producent je Ivan Maloča, a koproducent Lazar Ristovski.

 

YouTube: @BlitzHrvatska
Facebook: @BlitzHrvatska
Instagram: @BlitzHrvatska
TikTok: @BlitzFilm